Poslovne knjige

26

siječanj

Zakon nam nalaže vođenje poslovnih knjiga koje se uz dokumente moraju čuvati najmanje 11 godina. Postoje dvije vrste poslovnih knjiga, a to su osnovne poslovne knjige i pomoćne poslovne knjige. U osnovne poslovne knjige spadaju glavna knjiga i dnevnik.

poslovne knjige

Glavna knjiga je sintetički prikaz svih konta jednog poslovnog subjekta kroz konta imovine, obveza, prihoda, troškova, rashoda i financijskog rezultata.

Dnevnik je knjiga koja daje kronološki prikaz svih knjiženja u Glavnu knjigu na kontima imovine, obveza, prihoda, troškova, rashoda i financijskog rezultata

Salda konti dobavljača i dnevnik

Ulazni računi knjiže se u pomoćnu knjigu salda konti dobavljača. U toj pomoćnoj knjizi za svakog novog dobavljača otvara se posebna analitička kartica. Naziv knjigovodstvene analitičke kartice je prema nazivu dobavljača i konto obveze prema dobavljačima - 2200. Svaki ulazni račun dobavljača knjiži se pojedinačno na svoju analitičku karticu, a tako i svako plaćanje računa tom dobavljaču.
Svaki izlazni račun knjiži se u pomoćnu knjigu salda konti kupaca. U toj pomoćnoj knjizi, za svakog novog kupca otvara se posebna analitička kartica. Naziv knjigovodstvene analitičke kartice je prema nazivu kupca i konto potraživanja od kupaca – 1200. Svaki izlazni račun kupcu knjiži se pojedinačno na svoju analitičku karticu, a tako i svaka uplata kupca.

Želite li saznati više i o QR kodovima na izlaznim računima to možete učiniti OVDJE.

Adresa

Harambašićeva 58A
10000 Zagreb, Hrvatska

Društvene mreže

Copyright © 2021 Knjigovodstvene usluge i poslovno savjetovanje Valuh. Sva prava pridržana. Powered by: Digital361
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram