QR kôd na izlaznim računima

30

siječanj

Sukladno Zakono o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije izdanih računa trebaju na svojim računima obvezno navesti QR kôd.

QR kod

QR kôd je dvodimenzionalni kod koji sadržava zapis određenog seta podataka. Taj kod stvara obveznik fiskalizacije izdavanja računa i ispisuje ga na računu kao obvezni sadržaj računa.

QR kôd je obvezan dio sadržaja računa, ali samo onih računa koji se naplaćuju sredstvima koja se smatraju prometom gotovine.

Osnovni je razlog uvođenja QR koda da građani mogu provjeriti račune. U Zakonu navedeno je da kupci te svi primatelji računa, za koje je izvršen postupak fiskalizacije, mogu provjeriti je li njihov račun prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, u roku od 30 dana od dana izdavanja računa.

Provjera računa obavlja se slanjem SMS poruke ili upitom na web-servis, dostupan na mrežnoj stranici Porezne uprave.

QR kôd kao obvezni sadržaj računa, treba minimalno sadržavati zapis sljedećih podataka:

          1. URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa

          2. JIR ili zaštitni kod obveznika fiskalizacije

          3. datum i vrijeme izdavanja računa

          4. ukupnu svotu računa.

Pojedini dijelovi QR koda odvajaju se dodatnim separatorima. Pravilnik o fiskalizaciji uređuje kako se kod „stvara“ . Tako je navedeno da se pri određivanju koda primjenjuje QR model 1 ili model 2 najmanje moguće inačice, a QR kôd mora biti minimalne veličine 2 puta 2 cm, pri čemu prazan prostor sa svih strana QR koda mora biti minimalno 2 mm te usklađen sa standardom ISO/IEC 15415. Propisano je također da QR kôd mora imati minimalno „L“ (ECC level) razinu korekcije pogreške. Kod koji će se nalaziti na računu ne smije biti ispisan na slici ili logu niti sadržavati sliku ili logo.

Želite li se dodatno informirati i o tome koje su porezne izmjene stupile na snagu 01.01.2021. učinite to OVDJE.

Adresa

Harambašićeva 58A
10000 Zagreb, Hrvatska

Društvene mreže

Copyright © 2021 Knjigovodstvene usluge i poslovno savjetovanje Valuh. Sva prava pridržana. Powered by: Digital361
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram