Online potpisivanje godišnjih financijskih izvještaja

18

lipanj

Ako društvo ima upravu od više članova, godišnje financijske izvještaje potpisuje predsjednik uprave i svi članovi uprave, a izvještaj putem web aplikacije može potpisati:

a) predsjednik uprave i svaki član uprave svojim digitalnim certifikatom ako ih posjeduju. U ovom slučaju, obzirom da će više osoba potpisati GFI, u aplikaciji se odabire opcija „Višestruko potpisivanje“ ili

b) prava može ovlastiti jednu osobu da u njihovo ime potpisuje GFI i učitava ostalu nestandardnu dokumentaciju za javnu objavu. Opunomoćena osoba u tom slučaju u aplikaciji bira opciju „Potpisivanje“. Ako opunomoćena osoba već od ranije posjeduje certifikat s kojim je do sada potpisivala i predavala GFI, isto može činiti i dalje. Međutim, ako je prethodna punomoć za slanje i potpisivanje GFI-a dana samo od jednoga potpisnika, potrebno je zatražiti internu punomoć za predaju i potpisivanje GFI-a i od ostalih ovlaštenih potpisnika, a ta se punomoć ne treba dostavljati u Finu.

Ako društvo ima izvršne direktore te je više potpisnika godišnjih financijskih izvještaja, postupa se na isti način kao kada postoji uprava.

Ako društvo nema upravu, niti izvršne direktore, GFI potpisuje zakonski zastupnik društva, a izvještaj putem web aplikacije može potpisati:

a) zakonski zastupnik, samostalno, svojim certifikatom, a obzirom da se radi o jednom potpisniku, u aplikaciji bira opciju „Potpisivanje“ili

b) osoba koju je zakonski zastupnik ovlastio za predaju i potpisivanje GFI-a putem punomoći. Opunomoćena osoba prilikom potpisivanja u aplikaciji koristi opciju „Potpisivanje“.

Obveza sastavljanja godišnjeg izvješća i njegov sadržaj propisani su člankom 21. Zakona o računovodstvu (NN br. 78/15, 120/16, 116/18, 42/20 i 47/20).

Izvor: www.fina.hr

Adresa

Harambašićeva 58A
10000 Zagreb, Hrvatska

Društvene mreže

Copyright © 2021 Knjigovodstvene usluge i poslovno savjetovanje Valuh. Sva prava pridržana. Powered by: Digital361
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram